Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам сайт?
Всього 39 чоловік

Семінар у Вовчицькій ЗОШ І-ІІ ступенів

Дата: 22 березня 2018 о 12:31
Автор: Швая О. І.
260 переглядів

Проведено районний міждисциплінарний семінар-практикум учителів математики, фізики та інформатики.

                20 березня 2018 року Вовчицька загальноосвітня школа І – ІІ ступенів гостинно зустрічала учасників районного міждисциплінарного семінару-практикуму з теми "Розвиток інтелектуального потенціалу учнів на уроках математики, фізики та інформатики шляхом упровадження інноваційних освітніх технологій у контексті становлення Нової української школи", метою якого було забезпечення науково-методичного супроводу освітнього процесу з даних дисциплін у контексті Концепції "Нова українська школа" та підготовки вчителя нової формації як носія ідей Нової української школи; розкриття ролі навчального матеріалу щодо розвитку інтелектуальних здібностей учнів і формування ключових предметних компетентностей в системі сучасних технологій навчання; зосередження уваги на актуальності проблеми на прикладах творчих напрацювань та здобутків учителів математики, фізики та інформатики закладу.

               Під час методичного заходу висувалися завдання:

- окреслити орієнтири оновлення змісту фізико-математичної та інформаційно-технологічної освіти в Новій українській школі;

- проаналізувати особливості реалізації діяльнісного підходу в навчанні математики, фізики та інформатики з метою забезпечення інтеграційних підходів до вивчення цих дисциплін;

- розробити рекомендації щодо реалізації діяльнісного підходу як домінуючого в оновленні змісту шкільної фізико-математичної та інформаційно-технологічної освіти.

               Учасників заходу – вчителів математики, фізики та інформатики закладів загальної середньої освіти району і Локницької ОТГ – у нестандартній формі привітали учні, адміністрація та педагогічний колектив школи, запропонували оригінальні сувеніри і побажали з математичної точки зору проаналізувати виклики, які стоять перед сучасною школою, опрацювати нові професійні ролі і завдання, підвищивши цим професійну компетентність щодо реалізації завдань Нової української школи.

              Директор Вовчицької загальноосвітньої школи І – ІІ ступенів Мельникович Галина Денисівна організувала екскурсію-знайомство з навчальним закладом, матеріально-технічним забезпеченням навчальних кабінетів та його використанням в освітньому процесі, презентувала роботу педагогічного та учнівського колективів у плані успіхів, проблем, перспектив на майбутнє. Увазі присутніх запропоновано експрес-презентацію діючих методичних учительських та учнівських виставок "Педагогічний вернісаж".

               У ході семінару його учасниками опрацьовано як теоретичні, так і практичні аспекти організації освітнього процесу з математики, фізики та інформатики, основні підходи, технології, необхідні для роботи вчителя в нових умовах.

                Під час методичного дайджесту з проблеми "Переорієнтація фізико-математичної та інформаційно-технологічної освіти зі знаннєвої парадигми на діяльнісну шляхом модернізації системи роботи вчителя" методист РМК відділу освіти Клімович Г.А. окреслила основні напрями науково-методичного супроводу розвитку горизонтальної мобільності та професійної компетентності педагога в умовах становлення Нової української школи, учитель фізики Серницької ЗОШ І – ІІІ ступенів Чередько Д.А. висвітлив питання "Діяльнісний підхід як фактор формування активної життєвої позиції учня на уроках фізики" (за матеріалами участі у всеукраїнському конкурсі "Учитель року – 2018" у номінації "Фізика").

               Учасники семінару відвідали фрагменти сучасних уроків у контексті інтегральної освіти "Я роблю так…", зокрема, фрагмент уроку-проекту математики з елементами екологічного дослідження у 8 класі з теми "Папір. Екологія та математика" (учитель – Мельникович Г.Д.). Цей незвичний урок математики був присвячений екологічним проблемам рідного краю, на якому продемонстровано використання інноваційних методів та прийомів навчання математики: проблемних, пошукових, інформаційно-комп'ютерних та інтерактивних тощо. Організація освітнього процесу чітко продумана, під час якого учні, спираючись на особистий потенціал і досвід, долучаються до роботи в команді, у ході опрацювання матеріалу отримують можливості для індивідуальної самореалізації та розвитку особистісних якостей. Постановка цікавих проблемних питань учителем, робота з джерелами сприяла розвитку пізнавальної активності учнів, творчого мислення, навичок аналізу екологічних проблем засобами математики, вміння висловлювати й аргументовано відстоювати власну точку зору.   

              Учитель математики і фізики Смаглюк М.Р. презентувала насичений цікавинками фрагмент уроку демонстраційних дослідів з фізики у 7 класі з теми "Тиск. Сила тиску". Учні активно працювали у парах, групах, представляли за допомогою саморобних приладів з підручного матеріалу досліди, проведені на уроках фізики та в домашніх умовах, висували "наукові" гіпотези, робили фізичні "відкриття", пояснювали їх значення у практичній діяльності людини тощо.

              Учитель інформатики Швая О. І. під час фрагменту уроку інформатики у 2 класі з теми "Графічний редактор Tux Paint" продемонструвала присутнім, яким має бути урок інформатики у початковій школі: з ігровими моментами, пізнавальними розвагами, казковими героями, роздатковим матеріалом, логічними завданнями, веселими фізкультхвилинками і врешті-решт використанням комп’ютера.

              Особливе захоплення в учасників семінару викликало засідання клубу "МІФ" (математика, фізика, інформатика) з учнями 7 – 9-х класів, проведене у формі телепередачі "Право на владу", яке стало справжнім дійством для учнів, що люблять і захоплюються математикою, фізикою та інформатикою. 

              Під час методичного коучингу з теми "Системно-цільовий підхід до розвитку творчих здібностей учнів на уроках математики, фізики та інформатики в умовах роботи сільської школи" вчителі Вовчицької ЗОШ І – ІІ ступенів поділилися творчими напрацюваннями з проблем: "Пізнавальний інтерес і навчально-пізнавальна мотивація як головні чинники ефективності математичної освіти та формування життєвих компетентностей учнів" (учитель математики Мельникович Г.Д.), "Підготовка учнів до життя в сучасному суспільстві шляхом реалізації міжпредметних зв’язків математики та фізики" (учитель математики і фізики Смаглюк М.Р.), "Сайт учителя: мода чи потреба сьогодення? Презентація власного сайту "Вивчаємо інформатику разом" (учитель інформатики Швая О.І.). На прикладах практичних задач було показано як формуються кожна із чотирьох наскрізних змістових ліній: екологічна безпека й сталий розвиток, громадянська відповідальність, здоров’я і безпека, підприємливість і фінансова грамотність, забезпечуються міжпредметні зв’язки, прикладна спрямованість навчання тощо.

             З учасниками районного заходу заступником директора з навчально-виховної роботи Кутенес М.С. організовано педагогічний тренінг з теми "Профілактика професійних деформацій особистості педагога", своєрідний Relax-time. Учителі мали змогу зануритися у власний світ, віднайти ті природні резерви, які дозволять ефективно відновлюватися і з більшим задоволенням зустрічатися з учнями, дарувати їм власні знання, виховувати найкращі людські цінності, забезпечувати розвиток, готуючи їх до дорослого життя.

              На завершення роботи семінару вчителі району ділилися враженнями, обмінювалися думками від побаченого та почутого, дали високу оцінку проведеним заходам, відзначили високий професійний рівень учителів закладу.

              Зустріч пройшла в атмосфері співпраці і педагогічної творчості, завдячуючи високій майстерності господарів школи.

              А найвагоміший результат семінару – отримання мотивації для подальшого саморозвитку, самовдосконалення та роботи над розвитком професійної компетентності.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.